De Rozemeijer Exquisit; extreme praktijktest!

Ik zal meteen bekennen dat ik behoorlijk kritisch was toen Ultimate aangaf een nieuwe reel uit te willen brengen onder Rozemeijer. Ik was nooit echt overdonderd door de vroegere Rozemeijer reels als de Mistique en Saphir. Dit werd nog eens gevoed door tal van slechte ervaringen die op internet de ronde deden voor wat deze reels betreft. Die negatieve reacties overschaduwden de vele positieve reacties. Zo had Thijs bij zijn visvakantie naar de Amazone uitsluitend met de Saphir gevist. En geloof maar dat de vissen die daar zwemmen goed in staat zijn om zelfs goed materiaal te slopen! Maar er werd niets gesloopt. Maar goed, ik was erg kritisch en mijn eerste reactie toen het voorstel kwam om een nieuwe reel op de markt te zetten was dan ook: “Zouden we dat nu wel doen?”

Nu heeft Team Rozemeijer de filosofie dat als we iets op de markt zetten we graag iets goeds neer zetten, iets waar we zelf graag mee vissen en vertrouwen in hebben. Het was dus belangrijk dat de reel zich in de praktijk zou bewijzen. Al vrij vlot kwamen de eerste ‘sample’ reels, nog in neutrale kleuren, in handen van de ProStaffers. Lijnen er op, beetje voelen, beetje draaien… En vooral veel vissen. Mijn eerste reel hield het een half dagje uit tot deze een vreemd, ratelend geluid begon te vertonen tijdens het binnenvissen. Die was dus afgekeurd. De reel van Thijs hield het iets langer uit en wierp ook wat verder, maar blokkeerde ook vrij snel. Eveneens afgekeurd. Ook de daaropvolgende samples vertoonde allemaal vrij snel mankementen. Stuk voor stuk werden deze afgekeurd. Volgens mij werden ze bij productontwikkeling helemaal gek van ons!
Totdat ik een keer een bezoek bracht aan kantoor. Ik was toevallig in de buurt en liep even binnen voor een praatje. Marcel duwde mij de nieuwste sample in handen. Het was een mooi, maar beetje iel reeltje met een zogenaamde ‘flipping’ functie. Marcel toonde me het unieke, drie-voudige remsysteem dat nog niet eerder op de Europese markt was verschenen. Mijn eerste indruk was positief, maar toen ik zei dat ik het een mooi reeltje vond voor het lichtere werk in polderslootjes, ontplofte Marcel zowat. “Wat polderslootjes!? Hier vis jij met gemak grote jerkbaits mee! Deze reel krijg jij echt niet kapot!”.

Ik weet niet zeker of Marcel wist dat ik zowat álles kapot krijg. Mijn hengels, reels, kunstaas, zelfs mijn boot en trailer hebben schade van mijn ‘lompheid’. Ik zit daar echter niet mee, ik vind dat dergelijk materiaal gemaakt is om te gebruiken en daar moet het gewoon tegen kunnen… En anders is het niks voor mij. Ik nam de uitdaging dan ook graag aan en kort daarna belande de eerste ‘Exquisit’, zoals deze reel genoemd zou gaan worden, op mijn deurmat. Ik spoelde er een mooi lijntje op en besloot er meteen volle bak mee aan de slag te gaan. Dat was de periode dat we trollend en werpend in havens dikke wintersnoeken vingen. De reel gaf ondanks het zware werk en de koude geen krimp. Ook viel op dat de reel erg makkelijk liep en ik in staat was om opvallend verre worpen te maken. Zo viste ik tot het eind van het seizoen met deze reel. En hij was nog niet kapot.

Dat gesloten seizoen stond een vistrip naar Ierland gepland. Met Thijs werden de plannen doorgenomen. Niet alleen veel vissen met het toen net nieuwe kunstaas, maar ook met de nieuwe reels. Ik bestelde voor de zekerheid nog een extra Exquisit en nam ook mijn vertrouwde reels maar mee, gewoon voor de zekerheid… Die week werd de Exquisit echt tot de limit getest.

Een week lang, ruim 800 worpen per dag en enkele oersterke Ierse snoeken later werd de balans opgemaakt. De iele Exquisit had zich prima gehouden, had zelfs uitstekend gepresteerd. En was dus nog steeds niet kapot.

Na deze vakantie werd teruggekoppeld hoe het materiaal zich had gehouden. Bijna pesterig klonden de woorden van Marcel na mijn positieve ervaringen met deze reel. “Ik zei het je toch!” Ik nam me direct voor om die Exquisit in het nieuwe seizoen helemaal ‘aan gort’ te vissen en zo toch mijn gelijk te halen. Ik heb er vanaf de eerste dag mee gevist om mijn medium-heavy jerkbaithengel en heb er jerkbaits tot 100 gram en zelfs Grinders mee gevist. Dat laatste ging prima, maar was voor mij persoonlijk niet zo prettig, omdat het flink werken was. Nee, ik vis Grinders liever met een wat grotere en tragere reel. Maar de Exquisit kon het aan en hield zich sterk! En nee, ging wederom niet kapot!

De periode daarna hebben we heel erg veel met jerkbaits gevist. Vooral de Tracker bleek een verleider van jewelste. Gek genoeg bleek deze jerkbait met een gewicht van dik in de 70gram vooral lekker te vissen met een wat lichtere hengel, waarmee je de subtiele tikjes waar de Tracker om vraagt gemakkelijk kunt geven. De Exquisit leek wel gemaakt voor dit werk en de combinatie van lichte hengel, Tracker en Exquisit heeft me zowel op groot als op klein water erg veel visplezier opgeleverd. En nee, de Exquisit ging nog steeds niet kapot.

Eén keer maakt mijn hart een sprongetje toen ik een vreemde weerstand voelde bij het binnendraaien. Alsof een van de tandwielen ergens tegenaan schuurde. Thuis heb ik de Exquisit uit elkaar gehaald en kon ik meteen eens kritisch de binnenkant gestuderen. Het verbaasde me hoe weinig onderdelen er eigenlijk in zitten. Niets dat echt kapot kon gaan. Er bleek een beetje vuil tussen de tandwielen te zitten, en na een schoonmaakbeurtje en een beetje olie en vet draaide hij weer als nieuw… Balen, nog steeds niet kapot!

Inmiddels hebben niet alleen mijn vaste vismaten ervaringen met de Exquisit, ook andere vissers hebben inmiddels een Exquisit gekocht en hen die ik er over gesproken heb zijn stuk voor stuk positief. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. De schaduw van de negatieve verhalen ie op internet circuleren hangt natuurlijk over een merk als Rozemeijer heen. Maar deze reel werd door de eerste lichting kopers in ieder geval positief ontvangen, en als ik Thijs mag geloven zijn er vrijwel geen klachten over deze reel.

Inmiddels is mijn Exquisit echt goed afgeragd en is hij wel weer aan een beurtje toe. Maar hij is nog niet kapot. Ik blijf echter mijn best doen, al ben ik bang dat ik binnenkort mijn ongelijk moet bekennen aan Marcel. Ergens ben ik daar natuurlijk erg blij mee. Het geeft aan dat het een goede reel is waar je als snoekvisser erg veel kanten mee op kan. En de snoekbaarsvisser? Ik moet eerlijk bekennen dat ik de Exquisit daar nog niet voor heb gebruikt. Vreemd eigenlijk, want dankzij de flipping functie lijkt dit reeltje me ook ideaal om mee te verticalen en dropshotten… Misschien toch maar eens een Exquisit van een dun lijntje voorzien voor het nieuwe seizoen…

Snoekgroet,
Robert-Paul

Published by Team Rozemeijer on Wednesday, February 29th, 2012 | No Comments
Product test | Tags: , ,

Share This Article

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Will not be published. Required

Optional