Kleur en actie

Tegenwoordig vind je bij de hengelsportwinkel een bonte verzameling aan kleuren op het kunstaas. Niets is te gek, teksten, vlammen, roze en paars, bliksemschichten of koi karper kleuren. Maar heeft het nu echt een meerwaarde?

Laat ik daar kort over wezen, door deze  rariteiten vang je niets meer!  Toch kunnen kleuren/ patronen een meerwaarde zijn als je er in geloofd en  er ongemerkt geconcentreerder door gaat vissen. Het is gewoon een stuk vertrouwen  in het  kunstaas/kleur dat jou een betere visser maakt.

Mijn favoriete kleuren:

Mijn visserij bestaat voornamelijk uit het vissen met jerkbaits vanuit de boot,  mede om het visuele aspect. En ik heb ook zo mijn favorieten kleuren. Een stukje kunstaas waarvan de basis uit donkergeel bestaat  met een zwart baarspatroon vind ik geweldig om in het water te zien “zwemmen”. Maar… de visser ziet het kunstaas van boven naar beneden en daar ligt nu juist het dilemma. Een roofvis ziet het kunstaas van beneden naar boven en kijkt tegen het dag/zonlicht in. Er zal dan niets meer te zien zijn dan een donker silhouet voor de vis. Probeer het thuis maar eens  uit, hou het kunstaas maar eens met een gestrekte arm onder een lamp en meer dan een silhouet is het niet, weg zijn de kleuren. Om het silhouet te bekrachtigen zou je dus eigenlijk met een zwarte kleur moeten vissen.

Omdat ik een perfectionist ben in het presenteren van het kunstaas vind ik het veel belangrijker hoe het kunstaas zich moet laten vissen. Mijn voorkeur gaat zoals eerder genoemd uit naar jerkbaits en dan wel het glider type. Het beste vind ik dat ze tijdens het binnenvissen zo’n 60 graden uitslaan met een kleine wiebel, na 8 tikjes geef ik een hardere tik en laat ik mijn lijn iets slap vallen waardoor de jerkbait zo’n 90 graden uit zal slaan met aan het einde van de glide een flinke waggel of een flank, even stil laten hangen om vervolgens weer opnieuw  te  beginnen. Door de variatie zal de vis getriggerd worden. Overigens vis ik mijn jerkbait vrij snel binnen. Vaak gebeurt het dat  een snoek of snoekbaars puur uit  irritatie de jerkbait volgt , en met gesloten bek het kunstaas aantikt om op het laatste moment toch nog toe te slaan, en hebben we om door op de juiste manier te vissen toch een aanbeet uit weten te lokken, mede omdat de vis nieuwsgierig of agressief is, niet (!)  omdat de vis het kunstaas als een eetbare prooi ziet. Mijn vaste vismaat heeft hier een leuke anekdote op. Zijn visie is dat een roofvis geen handjes heeft,  zoals de mens, en  om iets te onderzoeken  gebruikt deze hiervoor zijn bek. Het kunstaas wekt dus gewoon  irritatie of nieuwsgierigheid op.

Terug naar kleuren, zoals gezegd vind ik de actie veel belangrijker dan de kleur  Toch heb ik ook uitzonderingen meegemaakt. Het betrof een  diepe zandplas welke ik s’winters verticalend op snoekbaars beviste. Waar andere vissers mondjesmaat snoekbaars vingen, waren voor ons tientallen geen uitzonderingen. We viste met een bepaald merk shad met een schoepstaartje met een bepaalde kleur. Wanneer we dezelfde shad  door een andere kleur  vervingen liepen de vangsten drastisch terug, wisselde we terug naar de vangende kleur, dan liep de teller weer snel op. We visten op een diepte van 10 a 12 meter. Na 10 meter dringt daglicht bijna niet meer door in het water. Licht wordt  voor 15%  weerkaatst door het spiegelende oppervlakte  en de rest gebeurt door absorptie . Gemiddeld is door deze verzwakking op 10 m diepte nog maar 10%  over van het licht, neem daar nog wat afstervende algen en micro organisme bij en volgens mij is het dan pikdonker daar beneden. Dit is ook de reden dat de snoekbaars zich s’winters vaak beneden de 10 meter grens ophoudt, natuurlijk in combinatie met de temperatuur op deze dieptes. Het blijft voor mij alsnog een raadsel waarom deze ( niet waarneembare) kleur wel ving en andere kleuren bijna niet.

Het  trollend aanbieden van kunstaas vind ik minder maar niet zo zeer minderwaardig, ik denk dat er gewoon  meer uit het kunstaas te halen is. Met het trollen is het voordeel dat je vele meters maakt en altijd wel een gewillig visje tegenkomt. Bij het trollen duikt het kunstaas naar een bepaalde diepte en de actie is monotoon.  Vissen we het zelfde gebied al gooiend met  een hoop variatie in het kunstaas,  dan zullen de aanbeten ook  stijgen. Het nadeel hiervan is echter dat het veel intensiever is.  De hele dag staan in een boot , visvinder in de gaten houden, met  1 hand constant  bijsturen, anticiperen op de golven en dan ook nog je kunstaas geconcentreerd binnen vissen valt niet mee,  maar de vangsten zullen zeker toenemen. Het kost meer moeite maar we willen tenslotte wel vis vangen.

Wanneer ik een dag ga vissen begin ik altijd met een jerkbait, ongeacht de tijd van het jaar en kan dit urenlang volhouden omdat ik in deze presentatie geloof. Mocht het nu helemaal niet lukken dan schakel ik over naar een ander type kunstaas. Grote spinnerbaits, grinders en shads  zullen dan aan mijn onderlijn hangen. Wanneer er  echt niets gebeurd, dan pas ga ik trollen, en probeer het kunstaas op verschillende dieptes aan te bieden. De kleur is op dat moment een bijzaak voor mij. Kleur is dus ondergeschikt aan actie.

Kleurrijke vangsten toegewenst.

Johan van Amsterdam

Published by Team Rozemeijer on Wednesday, September 21st, 2011 | 1 Comment
Product test | Tags:

Share This Article

Related Posts

Comments

  1. forum.joga-joga.pl Sep 7, 2013

    Hi, Neat post. There is an issue together with your site in web explorer,
    could test this… IE still is the

    market chief and a good part of folks will omit your wonderful writing due
    to this problem.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Will not be published. Required

Optional