Meedogenloos Derg 2011 (part2)

Lough Derg is groot, heel groot. In feite niet te vergelijken met het grote water dat we ieder weekend in Nederland bevissen. Het is dus erg belangrijk dat je goed materiaal tot je beschikking hebt, en dat hadden we bij Herman! 16ft Alumacraft’s met Yamaha & Honda motoren lagen in een haventje op 5 minuten rijden van de B&B. Tevens hadden we een enorme driftzak tot onze beschikking, iets wat we echt niet zouden kunnen missen in de visserij op Lough derg. Ook een goede dieptemeter was gemonteerd op de boot.

De weken ervoor was het stralend weer, weinig wind, echter net toen wij aankwamen was het weer compleet omgeslagen. Windkracht 3-4 uit het oosten, regen en veel bewolking. Normaal gesproken is dat allemaal niet zo erg, alleen Herman was wel bang dat het de visserij zou kunnen gaan beïnvloeden, daar het de weken ervoor zo’n stralend weer was geweest. Mijn motto is altijd: zwemt er geen kunstaas door het water, dan kan je ook geen snoek vangen!

Lough Derg is zowel trollend als werpend heel goed te bevissen. Laat ik al eerste eens het trollen onder de loep nemen, want dat is wel wat anders als in Nederland. Houden we in Nederland de diepte van 4-2m aan, op Lough Derg is de diepte om te trollen tussen de 6-10m. Velen zullen dan denken, dan moeten we dus kunstaas hebben wat ook zo diep kan lopen, echt niet! We trolden met kunstaas zoals de Tyson, Ernie, Perch, Deep Sniffler & Shad Clone boven dat diepe water en het kunstaas werd gewoon vol overgave gegrepen. Ook de snelheid die gehanteerd werd was wat sneller als normaal. Gun ze geen kans, was het motto van Herman en vandaar dat er wat sneller werd getrold. Laten we zeggen tegen de 6-8km per uur. De snoeken op Lough Derg hebben, in feite hetzelfde als de snoeken in Zweden, geen problemen om te zweven boven dat diepere water. En wat te denken van die enorme bruine forellen die rondzwemmen op Derg? De Deep Sniffler werd al meteen omgedoopt tot de perfecte forelplug door Herman.

Trollend vissen was echter niet onze manier van vissen tijdens onze vakantie. We wilden de groene monsters vangen al werpend over ondiepe plateaus, fonteinkruid en rotspartijen. We zochten deze op middels de dieptemeter, dan werd de driftzak overboord gegooid en het kunstaas te water gelaten.

We gebruikten over het algemeen veel jerkbaits (Torob, Bössel, Buster Jerk) en swimbaits BBZ, Fatal Attraction & Clever Peacock) om de snoeken te belagen. Het fonteinkruid stond nog redelijk laag, zeg 1½m vanaf de bodem, op sommige plekken 2m vanaf de bodem, dus er was perfect overheen te vissen. We lieten onze stukken kunstaas vaak even ‘hangen’ in de open stukken tussen het fonteinkruid, in de hoop dat ze vol overgave zouden worden gegrepen, maar dat wilde niet echt lukken.

Naast het fonteinkruid bevisten we veel onderwater heuvels die we vonden. We begonnen onze drift om en nabij de 6m en al driftend kwamen we over de onderwater heuvel heen. Dit soort heuvels zijn soms moeilijk te vinden, anderen zijn gemarkeerd met een boei. Zie je dus een boei staan, ga altijd eens kijken wat er in de buurt ligt. Grote kans dat er een prachtig grillig talud ligt of een onderwater heuvel, en zulk soort terrein is altijd aantrekkelijk voor een snoek.

Let wel even op dat je met een lage snelheid gaat kijken, ligt er ineens een rots net onder het oppervlak, en die liggen er genoeg op Derg, dan heb je een serieus probleem.
Robert-Paul en ik hanteerden het ‘Hit and Run’ systeem. We kozen wat stekken uit, bevisten deze 1 tot 2 keer. Kregen we geen actie, dan verkasten we naar een nieuwe stek. Kregen we wel actie dan werd de stek tot 4 keer toe bevist. Sommige stekken op Lough Derg zijn groot, andere zijn erg klein. Zoals in deel omschreven in het een serieuze plak water, waar te beginnen?!
http://www.youtube.com/user/RozemeijerFishing#p/u/6/jSAOmOJhJ_g

Soms ben je dus wel een uur bezig om een stek goed uit te kammen, andere stekken zijn binnen 15 minuten afgevist. Ook gebruikten we verschillende stukken kunstaas om te zien of de snoeken ergens een voorkeur voor hadden. Nadat wij waren vertrokken vingen de gasten van Herman ontzettend goed op de Clever Peacock, en ook ik wist op deze swimbait wat vissen te pakken. De dril is goed vastgelegd door RoPa.

http://www.youtube.com/user/RozemeijerFishing#p/u/7/6lBuL1qcOEU

Zoals ik in deel 1 al schreef, mocht je H-Markers in je bezit hebben, neem er 1 of 2 mee. Dit zijn handige hulpmiddelen om een stek te markeren. Hoe later in het seizoen, hoe hoger het fonteinkruid zal staan en het makkelijker te vinden is. Ga je echter wat eerder, zoals Robert-Paul en ik, dan staat het fonteinkruid nog een flink stuk onder het oppervlak en heb je dan eenmaal een goede stek gevonden, dan moet je deze wel een paar keer goed bevissen. En ja, sommige stekken zijn ook op het immense Lough Derg erg populair!

We hielden de wind erg goed in de gaten, want het kon flink gaan spoken op Lough Derg. Tijdens de wat rustigere dagen gingen we wat verder weg om te vissen, was de wind te stevig, dan bleven we op het zuidelijke gedeelte van Lough Derg. Daar lagen al talloze schitterende stekken die we zeer nauwkeurig afvisten en met resultaat.

Wees ook niet bang om ondieplopende jerkbaits, zoals een Tracker of Buster Jerk, te gebruiken boven 6m water in Ierland. We hebben gemerkt dat de vissen deze stukken kunstaas met het grootste gemak komen halen. Herman liet ons zelfs verbazen door met een swimbait boven 10m water een snoekje te vangen, wat bijna net zo groot was als het kunstaas!

Het allerbelangrijkste is vertrouwen! Dat is iets wat we beiden hebben gemerkt. Tijdens onze 3de visdag wist ik 1 visje te vangen, Robert-Paul helemaal niets. Ook kregen we die dag 0,0 volgers, missers of lossers. Niet goed voor ons zelfvertrouwen kan ik jullie vertellen en tijdens ons 3-gangen diner werd de dag besproken. Later die week bleken diezelfde stekken wel te produceren, de snoeken hadden dus gewoon geen zin. Naarmate de week vorderde begonnen we beter te vissen, geconcentreerder en vol vertrouwen. Mede hierdoor maakten we dagen van ruim 10uur op het water, in de regen en wind, hopend op die ene buffel die ons kunstaas zou grijpen.

Ben je onervaren met groot water zoals Lough Derg, dan kan het een meedogenloos water zijn. Tijdens onze vakantie zei ik eens tegen Robert-Paul dat ik me ‘opgevreten voelde en zonder pardon weer was uitgespuugd’ door dit water.
http://www.youtube.com/user/RozemeijerFishing#p/u/4/pcPOyKOK_Sw
Maar naast dat kun je intens verliefd worden op dit prachtige water, het herbergt enorm veel stekken en grote snoeken en dat spreekt toch altijd tot de verbeelding van een roofvisser. Doorzetten is dus ook de sleutel tot succes, hoe moeilijk de visserij ook is. Genieten van de prachtige Ierse natuur en het verschrikkelijk lekkere eten en bier hoort ook allemaal bij een vakantie aan Lough Derg.

We gingen iedere avond vol enthousiasme aan tafel, daar het eten zo lekker was, en, althans voor mij, vloeide het bier rijkelijk. Als je geniet, en ook al vallen de vangsten tegen, zul je een geweldige vakantie meemaken op Lough Derg. Het kan je visserleven op zijn kop zetten en waarschijnlijk zul je met een ‘verliefd’ gevoel Ierland verlaten.

Herman Molenaar zal ervoor zorgen dat je als vissers niets tekort komt. Hij zal je de beste stekken tonen zodat je vol vertrouwen zelf op pad kunt gaan en op jacht kunt gaan naar een Ierse krachtpatser. Bezoek zijn website eens: www.fisherman.nl en mocht je informatie willen ontvangen, stuur Herman eens een mail en hij zal je van alle antwoorden voorzien!
Cheers, Thijs van der Sanden

Published by Team Rozemeijer on Tuesday, July 5th, 2011 | 2 Comments
Reports | Tags: , , , ,

Share This Article

Related Posts

Comments

 1. Renier Jul 5, 2011

  Mooi verslag weer mannen!

 2. WAN Jun 10, 2014

  With havin so much written content do you ever run into any problems of
  plagorism or copyright violation? My site has
  a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but
  it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my
  authorization. Do you know any ways to help reduce content from being
  ripped off? I’d definitely appreciate it.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Will not be published. Required

Optional